Idealne oświetlenie w kuchni? Poznaj zasady!
Sposób planowania oświetlenia to kluczowy element, który różni projekty profesjonalnych projektantów od amatorskich aranżacji. Warto więc poznać kilka ekspertów trików i nadać naszej kuchni profesjonalny wygląd poprzez odpowiednie oświetlenie! Oto 5 ważnych zasad, o których warto pamiętać.
Zasada 1. W każdej kuchni powinny znaleźć się co najmniej 3 rodzaje światła:
Światło górne, powinno być skierowane bezpośrednio w dół lub tak ustawione, aby odbijało się od sufitu i rozpraszało się po całym pomieszczeniu.
Światło zadaniowe, indywidualne dla każdej strefy roboczej: strefy przygotowania posiłków, gotowania, czyszczenia i rozpakowywania zakupów.
Światło akcentujące, pełniące rolę "pomostu" między światłem górnym a zadaniowym. Światło akcentujące dodaje przestrzeni głębi i może być stosowane do kierowania uwagi na wybrane elementy. Wprawny projektant wnętrz uwzględnia także oświetlenie dekoracyjne w kuchni, np. w górnej części otwartych półek, aby podkreślić eksponowane tam drobiazgi, szklane wnętrza szafek wiszących lub dzieła sztuki na ścianach.
Zasada 2: Zróżnicowanie rodzajów opraw oświetleniowych
Popularnym sposobem oświetlenia nowoczesnej kuchni są wpuszczane oprawy LED. Jednakże, jeśli wszystkie rodzaje oświetlenia w kuchni opierają się na tego typu rozwiązaniach, wnętrze może stać się zbyt chłodne i bezosobowe. Dlatego warto połączyć wpuszczane oprawy z lampami wiszącymi, kinkietami, listwami oświetleniowymi i innymi rodzajami oświetlenia.
Przemyślany projekt wnętrza z dobrym oświetleniem. |
Zasada 3: Odpowiednia temperatura barwowa i liczba lumenów oświetlenia w kuchni
W kuchni zwykle zaleca się stosowanie oświetlenia o temperaturze barwowej 3000K lub 4000K, ponieważ taka barwa najlepiej eksponuje kolor i wygląd jedzenia, sprawiając że wydaje się apetyczniejsze. Jednakże, odpowiedni wybór temperatury barwowej zależy również od ilości naturalnego światła w pomieszczeniu. W pomieszczeniach z dużą ilością naturalnego światła lepiej sprawdzi się zimna barwa, natomiast w kuchniach o małym dostępie do światła słonecznego lepiej stosować ciepłą barwę. Często stosowanym przez projektantów rozwiązaniem jest zastosowanie cieplejszego oświetlenia sufitowego oraz chłodniejszego oświetlenia zadaniowego. W kuchni zaleca się również, aby na metr kwadratowy przypadało od 300 do 7000 lx.
Różne rodzaje oświetlenie zastosowane w aranżacji kuchni.
Zasada 4: Odpowiednie rozmieszczenie i ukierunkowanie źródeł światła nad obszarami roboczymi
Oświetlenie zadaniowe zawsze powinno znajdować się przed użytkownikiem, a nie za nim, ponieważ cień rzucony w ten sposób utrudnia wykonywanie poszczególnych czynności. Oświetlenie obszarów roboczych może przyjmować postać listwy lub punktowego oświetlenia. W przypadku zastosowania punktowego oświetlenia, poszczególne oprawy powinny być oddalone od siebie o 40-60 centymetrów, aby równomiernie oświetlić całą powierzchnię. Ważne jest również odpowiednie ukierunkowanie źródeł światła nad obszarami roboczymi. Jeśli oświetlenie zadaniowe znajduje się pod szafkami, światło powinno padać na krawędź blatu roboczego. Natomiast, gdy oświetlenie nie jest związane z szafkami, powinno padać na centralną część obszaru roboczego.
Podświetlona strefa gotowania.
Zasada 5. Odpowiednie rozmieszczenie wpuszczanych opraw na suficie
W celu zapewnienia odpowiedniego oświetlenia wnętrza szafek oraz pięknej ekspozycji materiałów z których wykonane są fronty, należy rozmieścić oprawy najdalej od centrum sufitu, około 30 centymetrów przed elementami wysokiej zabudowy, takimi jak lodówka, spiżarnia czy szafki wiszące. W ten sposób, gdy drzwiczki będą zamknięte, uzyskamy pożądany efekt wizualny.
Komentarze
Prześlij komentarz